Gamla tricks och nya möjligheter
Vad händer?
Det finns inget som heter opartiska medier, eftersom informationen hanteras av människor (eller numera även av algoritmer, som bestäms av människor) och därmed blir materialet automatiskt mer eller mindre manipulativt och partiskt. Det här insåg såväl den franske författaren Sylvain Timsit, som den amerikanske filosofen Noam Chomsky och har försett oss med listor över hur dessa manipulationer går till. Några bekanta exempel är att distrahera, överdriva eller förminska, behandla läsaren/lyssnaren/tittaren som ett barn, vädja till känslor, hålla allmänheten okunnig, skuldbelägga och inte minst ta reda på allt om publiken och få ett kunskapsförsprång, vilket i dessa dagar är generande enkelt.
Problemet har snarare varit att media gärna vill framställa sig som opartiska med en objektiv och balanserad rapportering och att vi som mediekonsumenter, åtminstone tidigare, gladeligen accepterat den beskrivningen, eftersom då slipper vi att ta ansvar genom att kritisk granska de källor vi använder. Den tiden är förbi. Numera är vi ett med våra medier. Fox eller CNN? DN eller Samtiden? Varsågod och välj!
Redaktionens kommentar
Ett betydligt allvarligare problem är (som framgått ovan) att manipulation och hittepå numera knappast är begränsat till media, utan även praktiseras med stor frenesi av politikervärlden över hela världen och i olika positioner. Det har man naturligtvis gjort tidigare men inte i den här omfattningen. Listan toppas av Donald Trump, som enligt Washington Posts räkneverk gjorde 16 241 falska eller vilseledande påståenden under de första tre åren som president.