Se upp för geografiska, ekonomiska, mentala och psykologiska konfliktytor
Vad händer?
Det ser ut som att Covid 19 kommer att förstärka det arbete som globaliseringen och sociala medier redan inlett – en allt tydligare polarisering på många olika sätt. Den amerikansk-kinesiska handels- och intressekonflikten förstärks. Här har pandemin redan blivit ett propagandaslagträ, där Trump talar om ”det kinesiska viruset” medan kineserna anklagar USA för att ha planterat viruset i Kina. Egentligen handlar det som bekant om större ting, nämligen om vem som ska få politiskt och ekonomiskt tolkningsföreträde Post Corona.
En annan konfliktyta är berättelsen om eliten mot folket, eller företagen mot skattebetalarna, för att ta en svensk kontext. Inte bara i Sverige, utan över hela världen pumpar regeringar in skattemiljarder i näringslivet, för att dämpa chocken, minska konkurserna och rädda jobben. Frågan är om och i så fall hur detta tids nog ska återbetalas? Genom att företagen och deras medarbetare återigen betalar skatt när hjulen snurrar på igen, eller ska staten ställa krav på delägarskap i de företag som får stöd? Blir det delägarskapet för evigt som en form av socialisering, eller kan företagen köpa ut gökungen staten?
En tredje polarisering är konfliktytan mellan stad och land. Man skulle kunna säga att glesbygden slår tillbaka. Stockholmare (och en och annan göteborgare) har plötsligt inte längre varit välkomna varken på Gotland eller i fjällen, på Österlen eller i skärgårdsidyllen där de har sina sommarhus. Glesbygdsborna har haft Anders Tegnell, staten och Folkhälsomyndigheten på sin sida, men det svider ändå hos självupptagna storstadsbor och lämnar spår av misstänksamhet och besvikelse.
Men det finns (som nästan alltid) en mottrend. Covid 19 har också lockat fram det bästa hos många människor. Berättelserna om en hjälpande hand i vården eller matkassar på förstukvisten hos äldre är otaliga. För att inte tala om vodkafabriker som ställt om till handsprit och tillverkningsföretag till respiratorer.
Redaktionens kommentar
Slutsatsen för den som ska leda eller arbeta i en polariserad omvärld är att det finns motsägelsefulla signaler att ta hänsyn till. Å ena sidan är risken uppenbar att konfliktnivån ökar på arbetsplatsen, som en spegel av det yttre trycket, när medarbetare som tycker olika i väsentliga frågor ska samarbeta. Å andra sidan kan den samhörighet och vi-känsla i samhället i stort, som lockats fram av Covid 19 också påverka stämningen på företaget eller i kommunen.