Vad händer?
En sektor där eftertankens kranka blekhet också sakta men säkert sprider sig, är fastigheter. Bortom den akuta situationen med stängda hotell och restauranger, konkursade butikskedjor och kontorslokaler som gapar tomma, eftersom alla jobbar hemifrån, väntar en ny verklighet när hjulen väl börjar rulla. Redan före pandemin konstaterades i en IVA-rapport att alla verksamhetslokaler som behövs redan är byggda. När nyttjandegraden för dagens kontorslokaler bara är 10 procent så är det hög tid att omfördela, anpassa och använda dem smartare, inte minst av hållbarhetsskäl. Här kommer PropTech, dvs digitaliseringen av fastighetssektorn att få allt större betydelse. Ny plattformar som Vakansa och Tmpl Work leder utvecklingen.
Längre ned i fastigheterna, i gatuplanet, blåser det lika starka förändringsvindar. Detaljhandeln, och då speciellt sällanköpshandeln, lär inte komma tillbaka som före coronakrisen, när allt större delar av befolkningen vant sig vid att e-handla. Då ser det bättre ut för restauranger, pubar och caféer som även i fortsättningen lär bli uppskattade mötesplatser, vilket inte minst märkts på den, ur smittspridningsperspektiv, oönskade trängseln på Stockholmskrogarna under våren.
Redaktionens kommentar
Effekterna på vårt vardagsliv är svåra att förutsäga, men det går mot flexiblare och mindre kontorslokaler, som hyrs på kortare tid. Co-workingavtal säkerställer tillgången till arbetsplatser vid oväntade toppar och däremellan ständigt dessa Zoom-möten. Det blir också en tristare stadsbild med färre butiker och fler matställen som ser likadana ut, eftersom de drivs av stora kedjeföretag. Mot denna dystra framtid kan förhoppningsvis ställas ett alternativ i form av en växande pop-up kultur med pop-up butiker, pop-up kontor och food trucks och andra aktiviteter som vi ännu inte känner till.