Vad händer?
Det finns uppenbara likheter mellan pandemin och den kommande gröna omställningen, men det finns också skillnader, vilket diskuteras och problematiseras av allt fler och allt tyngre aktörer. McKinsey konstaterar i en ny rapport att till likheterna hör bl.a. att båda representerar en fysisk chock som får en lång rad socioekonomiska effekter. Vidare handlar det om systemkriser som får snabb spridning i en globalt sammankopplad värld. Dessutom avslöjar såväl pandemin som klimatkrisen ett akut behov av att flytta fokus från kortsiktiga prestationer till långsiktig uthållighet. Den stora skillnaden, enligt McKinsey är att pandemin innebär överhängande och direkt urskiljbara faror, medan klimatkrisen innehåller gradvisa och växande faror.
Pwc menar att pandemin har visat att enskilda människor och hela samhällen accepterar att regeringar genomför stora ingrepp i den personliga sfären och vardagen i stort, beroende på den upplevda hotnivån. Pwc konstaterar också att såväl stora som små företag fått lära sig ”the hard way” hur snabbt beprövade och lönsamma affärsmodeller visat sig oanvändbara, när det utsätts för oväntade och disruptiva påfrestningar från omvärlden.
Bill Gates, som varnande för pandemin redan 2015, har ett par enkla, men brådskande råd till mänskligheten, om vi inte vill hamna på efterkälken nästa gång också. För det första lyssna på forskarna (som Greta), för det andra skapa lösningar som inte bara fungerar för den rika delen av världen där vi befinner oss, utan för hela jorden och sist men inte minst – börja nu (för det kommer att ta decennier att genomföra.
Redaktionens kommentar:
Man kan invända att ovanstående kommentarer hörts förut utan att det lett till några större förändringar. Vad som är nytt, förutom de insikter kring vad som är möjligt att förändra som vi fått i pandemins spår, är att numera är det internationella näringslivet inte bara med på vagnen, utan sitter i förarsätet. Och även om särskilt amerikanska banker fortsätter att finansiera fossila bränslen, så har det åtminstone kommit igång en diskussion kring frågan. Så t.ex. har Europeiska investeringsbanken /L6/ beslutat att fasa ut sådan investeringar till sluter av 2021. Om detta innebär en tipping point återstår dock att se.