Vad händer?
När detta skrives pekar det mesta på att Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president den 20 januari nästa år. Men Donald Trump gör sitt bästa för att upprätthålla ovissheten in i det sista, med ständigt nya, svepande och illa underbyggda anklagelser via Twitter. Att USA har en president som vägrar erkänna sig besegrad och i stället aktivt motarbetar maktväxlingen, inte minst inom utrikespolitiken, utan hänsyn till landets bästa, är i sig unikt och upprörande, men knappast förvånande. Donald Trump är och förblir bara intresserad av Donald Trump. Med det sagt måste man inse att denne man ändå fick 73,9 miljoner röster – mer än någon annan sittande president (men 6,2 miljoner färre röster än Joe Biden). USA är mer polariserat än någonsin och går en minst sagt oviss framtid till mötes under de kommande åren.
Redaktionens kommentar
Även om de värsta farhågorna om någon form av statskupp åtminstone hittills inte har besannats, så är situationen ändå mycket bekymmersam. Hur den utvecklas beror bland annat på hur det republikanska partiet kommer att agera. Somliga är oroliga för att partiet kan bli allt mer ”laglöst” och uppmana till obstruktion på både federal och delstatlig nivå. Andra håller tummarna för att mer moderata politiker, som Mitt Romney får sätta sin prägel på partiet. Ännu större ovisshet råder kring hur Donald Trump kommer att agera. Ställer han upp i nästa presidentval? Blir han helt upptagen av alla rättsprocesser som väntar runt hörnet? Startar han en egen mediekanal? Och vad händer med Trumpismen efter Trump?
Sammantaget innebär det att faran för den amerikanska demokratin, som vi känner den, inte är över bara för att Joe Biden svärs in som president. Hoten kvarstår och kan till och med förstärkas. Om man därmed kan tala om en smygande statskupp i ultrarapid är upp till var och en att bedöma