Vad händer?
Pandemin har inneburit ett publikt genombrott för artificiell intelligens (AI), från alla dessa interaktiva spridningskartor till forskningsprojekt för att förutspå nästa pandemi. Samtidigt kvarstår en genuin ovisshet kring AI och frågorna är många. Blir AI smartare än människan? Hur många jobb kommer att försvinna? Går vi mot ett fullständigt övervakningssamhälle? Hur undviker man att AI bara förstärker fördomar och etablerade mönster? Och hur är det med etiken? Dessa övergripande frågor har ännu inga svar, men däremot går det utmärkt väl att bota ovissheten på ett mer konkret plan genom att lära sig mer, vilket kan rekommenderas, eftersom AI kommer att ta allt större plats i vår vardag. En bra start är Finlands grundkurs ”Elements of AI”, som är gratis för alla EU-medborgare och som numera även finns på svenska.
Redaktionens kommentar
Det börjar bli bråttom. Bland AI-trenderna inför nästa år finns t.ex. drönare med värmekameror som kan upptäcka personer med Covid-symptom, eller för den delen ansiktsigenkänning för att spåra karantänöverträdare. Andra tips är hologrammöten för distansarbetare, som får Zoom att framstå som rena stenåldern.
Dessa är bara några exempel i mängden för att visa på hur snabbt AI-utvecklingen går och hur angeläget det därmed är att man håller sig à jour. För när gapet mellan hur man själv uppfattar omvärlden och hur den verkligen fungerar blir för stort, är risken uppenbar att man blir rädd, tar avstånd och hamnar på efterkälken.