Vad händer?
År 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Syftet var gott. Av- eller omregleringen skulle öka effektiviteten genom att skapa konkurrens både i produktions- och försäljningsledet. Resultatet blev sisådär om man får tro entusiasterna och ett skräckexempel med bara oönskade konsekvenser om man lyssnar till kritikerna.
Nu, 25 år senare står elmarknaden inför nya utmaningar, när väderberoende produktionskällor som sol och vind byggs ut och planeringsbara källor som kärnkraft läggs ned. I Svenska kraftnäts prognos antas 90 procent av kärnkraftseffekten vara tillgänglig vid en ansträngd situation, mot bara 9 procent för vindkraften. Risken för kapacitetsbrist med ett antal oönskade konsekvenser som chockhöjda priser, uteblivna industrisatsningar och som sista åtgärd elransonering är fortfarande inte överhängande, men den finns där. Och det lär bli värre när samhället ska ställa om till elektricitet i stället för fossila bränslen.Redaktionens kommentar
För den som vill få en aning om hur det skulle kunna bli kan en tripp till Texas (när det blir tillåtet) rekommenderas. Där är det också en ovanligt kall vinter och elsystemet är ansträngt, så Texasborna har ombetts att begränsa sin elanvändning för att minska risken att trafikljus och annan känslig infrastruktur slås ut. Men för säkerhets skull kopplas bostadsområden och mindre företag bort från elnätet i perioder upp på till 45 minuter. Watch our future?