Vad händer?
Den europeiska självbilden är att kontinenten är bäst på jämställdhet. 14 av världens 20 mest jämställda länder är EU medlemsstater (dock ej de notoriska problemländerna Polen och Ungern), enligt Equal Measure Gender Index, som mäter i relation till Agenda 2030-målen. Må så vara, men en hel del finns onekligen kvar att göra, vilket framkommer i EU:s jämställdhetsstrategi fram till år 2025. 4 av 10 av EU-invånarna anser fortfarande att kvinnans viktigaste uppgift är att ta hand om hem och familj och mannens att tjäna pengar. Inte konstigt att kvinnor i EU i snitt lägger 22 timmar i veckan på omsorg och hushållsarbete, mot männens 9 timmar.
Jämställdhetsstrategin är signerad av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som i närtid fått uppleva att praktisk könsdiskriminering förekommer på alla nivåer, genom ”Sofa gate”, när det tyvärr inte fanns någon stol till henne vid president Erdo?ans mottagning, utan hon hänvisades till en soffa en bit bort. Turkarna hävdar att det hela berodde på en protokollsmiss från EU:s sida, men i ett tal i EU-parlamentet konstaterade von der Leyen att detta inte skulle ha hänt en man. Redaktionens kommentar
En spännande utveckling sker i Tyskland, där en stark kvinna, Angela Merkel, mycket väl skulle kunna efterträdas av en annan – Annalena Baerbock, Die Grünes kanslerkandidat till valet i september. Baerbock är en förhållandevis ung (40 år), smart, välutbildad (bl.a. London School of Economics) pragmatisk och prestigelös miljöförespråkare som enligt egen utsago står för ett klimatskydd som skapar välstånd, frihet och säkerhet, men som är utformat så att det passar även glesbygdsbor, ensamstående med låg inkomst och industriarbetare. Återstår att se hur hon kommer att klara den tuffa mediegranskningen fram till valet.