Vad händer?
Under pandemin har närmare 1,5 miljarder elever världen över inte kunnat gå till skolan. Många av dem har i stället undervisats på distans, vilket för alltid ändrat utbildningens förutsättningar. Frågan är bara hur detta nya normala ser ut? Ska man tro EdTech-entusiasterna blir det ett eldorado av ny teknik. Somligt med pandemiförtecken, som dagliga hälsokontroller med digital temperaturmätning i klassrummen och kontaktlösa system som QR-koder när man ska välja lunch i matbespisningen. Annat mer pedagogiskt, som AR och VR, liksom dataspel i undervisningen och inte minst individuell uppföljning av elevernas studieresultat i realtid, vilket vid behov även föräldrar eller vårdnadshavare kan ta del av.
Hållbarhetsentusiasterna har en annan närtidsvision. Här konstaterar man att om bara 16 procent av högstadieeleverna i den rika världen fick klimatundervisning skulle koldioxidutsläppen minska med 19 gigaton fram till år 2050, eftersom deras och deras föräldrars vardagsbeteende skulle förändras. Därför måste undervisning kring klimatförändringen integreras i alla ämnen.
Det är en slutsats som inte bara gäller ungdomsskolan utan minst lika mycket universitet och högskolor. Blivande arkitekter, jurister, ingenjörer, ekonom, filosofer, osv behöver lära sig hur just deras ämne kan bidra till att rädda planeten. Det här är faktiskt något som pågår redan nu, från ekonomistudenter i Buenos Aires, över filosofistudenter i London och mediastudenter i Boston till statsvetare i Lund.
Redaktionens kommentar
Kan vi då se fram mot en läroplan där den digitaliserade klimatundervisningen står i centrum? Knappast, eftersom förändring tar tid och motståndet är stort. Fast en undersökning i USA pekade på att 9 av 10 tillfrågade Demokrater ville att skolan skulle undervisa i klimatförändring, liksom (hör och häpna) 2 av 3 Republikaner. Och digitaliseringen har vi redan vant oss vid som ett bra komplement till undervisning på plats. Så distansundervisning och klimatprojekt lär bli allt vanligare inslag i det nya normala för utbildning.