Vad händer?
Efter bevakningscrescendot i höstas med COP26 i Glasgow gick det rätt fort för klimatomställningen att återigen hamna i medieskugga av pandemi och geopolitik. Men så exploderade energi- och dieselpriserna och den politiska paniken spred sig, eftersom det i båda fallen handlar om resultatet av medvetna politiska beslut, för att Sverige ska kunna nå målet om nettonollutsläpp till år 2045.
När det gäller energin har, starkt förenklat, efterfrågan ökat och utbudet minskat, samtidigt som de geopolitiska läget påverkar prisbilden på kontinenten, vilket spridit sig till Sverige. När det gäller dieselpriset så är reduktionsplikten, dvs kravet på inblandning av biobränsle, boven eller möjligen hjälten i dramat, beroende på hur man ser det. Själva poängen är att diesel och bensin ständigt ska bli dyrare – 25 eller 30 kronor litern ligger i planeringen – för att bilåkandet ska minska, eller möjligen alla ska köpa elbil. Problemet är att det glömde man att berätta för väljarna. Därför låtsas man nu inte om vilka obekväma (men kanske nödvändiga) beslut som redan har fattats utan i stället haglar förslagen på helikopterpengar, som en tillfällig lättnad över valet.
Ett större problem är att en tillfällig kompensation eller lite ändrade skatteregler inte kan dölja att klimatomställningens förlorare lär finnas på landsbygden med längre avstånd, glesare kollektivtrafik (om någon) och lägre betalningsförmåga (svårt att köpa dyr elbil). En ypperlig grogrund för missnöje med andra ord, vilket bland annat Bränsleupproret visat. Redaktionens kommentar
Några som är betydligt mer konsekventa (och modiga) är regionpolitikerna i Wales. Där är man redan på god väg att slänga landsbygden under bussen, genom att pausa och granska alla nya vägprojekt och i stället satsa pengarna på kollektivtrafik, cykling och gång, alternativ som onekligen gör sig bättre i tätort. Men som en regionpolitiker uttryckte det i en intervju med DN: ”Det finns ingen anledning att skriva under på målet om att nå nettonoll utan att vara beredda på att ta konsekvenserna och göra vad som krävs” Snacka om obekväma beslut!