Vad händer?
Resignera, ligga platt, checka ut – bilden av de ungas vägval inför arbetslivet förbryllar, men är samtidigt inte entydig. Somliga säger att det började med pandemin, medan andra hävdar att man behöver gå tillbaka ända till finanskrisen 2008 för att hitta orsakerna. Bilden är dock densamma. Unga, som i det här fallet dels är Millenials (födda 1981–1995), dels Generation Z (födda 1996–2010) lämnar arbetslivet i stora skaror i USA och Europa (här kallas det ”The Great Resignation”) samt i Kina (”Ligga platt”) och i Japan (”The Satori generation”, med referens till ett buddistiskt uttryck). De som ser startpunkten för denna trend i pandemin menar att de ungas ofta påfrestande erfarenheter av lock down och distansarbete eller studier gör att påfallande många i den generationen inte längre är intresserade av ett traditionellt nio-till-fem jobb där de förväntas satsa allt och risken för utbrändhet är uppenbar. De som söker sig längre tillbaka för en förklaring hävdar att efter finanskrisen är tröskeln numera för hög för många unga att kunna jobba ihop ett litet sparkapital som räcker till att köpa bostad och i övrigt få samma levnadsstandard som deras föräldrar, så varför anstränga sig? Dessutom har man förväntningar på arbetsplatsen som sällan stämmer med arbetsgivarnas. De unga vill känna sig delaktiga i ett team och ha arbetsuppgifter som är meningsfulla i ett större perspektiv. Eftersom de uppvuxna med den omedelbara återkopplingen på allt de gör i sociala medier, förväntar de sig samma behandling på arbetsplatsen, med kontinuerlig feedback, något som onekligen kan te sig förbryllande för en och annan chef.
Men om man vidgar perspektivet så finns det även andra bilder av de ungas syn på arbetslivet. I en undersökning från World Economic Forum, där 11 000 unga från hela världen deltog, svarade två tredjedelar att de räknade med att hitta ett arbete som de ville ha och att pandemin snarare hade gjort dem uthålligare. Här var det ingen som tänkte ligga platt eller resignera.
Redaktionens kommentar:
Den unga generationens vägval handlar inte bara om att välja bort arbetslivet, utan avstå mycket annat. Det menar Lotta Lundberg i kulturartikel i SvD. ”Den Rasande frigörelsen som ska höra ungdomen till har gått över i något slags förvirrad stoicism eller rentav moralism.” Det handlar om att avstå från att flyga, äta kött köra bil, osv. Dagens unga har även mindre sex och dricker mindre sprit än tidigare ungdomsgenerationer. Förbryllande för oss äldre javisst, som växte upp i värld där nästa allt var möjligt, men förmodligen helt logiskt om man växer upp i en helt annan värld med klimatkris, pandemi och krig.