Vad hände det året?
En allt starkare trend för 11 år sedan var Soft Power eller mjuk makt. Resonemanget bakom är att den militära makten visserligen kan vinna krig, men riskerar att förlora freden. Uttrycket myntades redan 1990 av den amerikanske professorn Joseph Nye i boken Bound to Lead: The Changing Nature of American Power. Nye menade att utöva makt, det vill säga förmågan att få andra att ändra sitt beteende, sina preferenser eller värderingar, numer sker lika effektiv med mjuka faktorer som med våld. Till de mjuka faktorerna hör kunskap, information, kultur, idéer och system. En orsak till att den mjuka maktens betydelse ökar är informationsrevolutionen, som gör att information, idéer och tankar sprids globalt i realtid.
Redan 2007 deklarerade Kinas dåvarande president Hu Jintao att landet måste satsa mer på mjuk makt.
Redaktionens kommentar i dag:
Det har onekligen hänt en hel del på 11 år som har ändrat synen på och förutsättningarna för mjuk makt. Trumps presidentskap t.ex. gjorde att USA:s image störtdök, inte minst tack hans hantering av pandemin. Även Kinas image fick sig en törn av landets nolltoleranspolitik.
Allt detta och mycket mer kan man utläsa av ”Global Soft Power Index”, som publiceras årligen och där 2023 år utgåva just kommit ut. Etta på listan ligger USA, följt av Storbritannien, Tyskland och Japan.
Det som mäts är 36 variabler inom näringsliv, nationell styrning, internationella relationer, kultur, media, utbildning, forskning, livsstil, värderingar och hållbarhet. Dessa variabler klustras inom tre områden: Igenkänning, inflytande samt rykte. Urvalet kan, om inte ifrågasättas, så åtminstone problematiseras. En faktor är visserligen ”respekt för lagar och mänskliga rättigheter”, men den verkar väga ungefär lika tungt i indexet som ”mat världen älskar” och ”stark och stabil ekonomi”.
Och så var det där med Ryssland. Enligt indexet var invasionen av Ukraina onekligen en akt av hård makt som skadade landets rykte, men som å andra sidan ökade dess igenkänning och inflytande. Så slutresultatet blev att landet bara tappade tre platser i rankingen, vilket är något som kan vara svårt att svälja för den demokratiskt sinnade. Även den mjuka maktens fader, Joseph Nye är bekymrad. I en artikel som publicerade strax före invasionen, konstaterar han att för tillfället är det den hårda makten som har övertaget, men Nye envisas med att vara övertygad om att tids nog kommer den mjuka makten att efterfrågas igen.