Vad händer?
När det diskuteras framtid – från klimatet, över den globala ekonomin till de politiska institutionerna – så är betydelsen av transformativ AI sällan eller aldrig en del av det samtalet, vilket nog inte är så klokt. För AI kommer att påverka, eller snarare tränga sig på, inom allt fler områden och allt snabbare. Enligt en sammanställning av olika expertenkäter är det 50% chans att transformativ (omskapande) AI som kan matcha oss människor, är en kommersiell verklighet inom 50 år.
Inom ett halvsekel låter väl betryggande långt bort. Glöm det. Kommersiellt gångbar AI är redan här, något som media rapporterar om, med en nästan rörande styrka. Några aktuella artiklar från Dagens industri får tjäna som exempel: Emma Stenström skriver från sin utgångspunkt som universitetslärare att ”När det kommer till AI är det som halva klassen är Nobelpristagare och andra hälften analfabeter”. I en annan krönika uppmanar Isabella Lövin, med sin erfarenhet som tidigare minister: ”Reglera AI innan AI reglerar oss”. DI rapporterar även, som så många andra om Sveriges första noveller skrivna av AI, med inspiration från August Strindberg, Hjalmar Söderberg, Karin Boye och Selma Lagerlöf. Resultatet är tydligen förskräckligt (än så länge).
Förutom inom bild- och textområdena kommer AI att i närtid växa inom många andra områden som t.ex. vårdsektorn, dels inom själva professionen på väg mot en alltmer individuell vårdplanering, dels via ständigt flera vård- och hälsoappar.
Redaktionens kommentar:
Elefanten i rummet är väl vad som händer med jobben i allmänhet och det egna i synnerhet. Svaret är att ingen vet ännu. Tidigare trodde man att det enbart var rutinmässiga och repetitiva jobb som var i farozonen, men en allt skickligare AI har potential att klara av även icke rutinmässiga arbetsuppgifter och då vidgas gruppen av yrken som påverkas. Ska du vara på den säkra sidan, så satsa på undersköterska, förskollärare eller tandläkare, som bygger på någon form av mänsklig kontakt, för att nämna några yrken som förmodligen inte påverkas så mycket.
En annan, lite mindre elefant, är AI och etiken. För att citera tidningen Dagen: ” Vad görs, och vad behöver göras, för att den AI som produceras ska komma till nytta för mänskligheten och samtidigt inte bli till skada för individer, samhällen eller vår värld?”. Onekligen något att fundera på…
(Apan är AI-genererad)