Vad händer?
Det är inte bara männen som står inför nya tider. Kvinnornas verklighet förändras också, men här är bilden minst sagt kluven. Å ena sidan ses kvinnor som de stora vinnarna när arbetslivet går mot högre komplexitet, större automatisering och mer distansarbete, eftersom de är mer välutbildade och även tjänar på de flexiblare arbetsformerna, som gör det lättare att få ihop livspusslet. Å andra sidan visar forskning att kvinnor har sämre självförtroende när det gäller den egna förmågan att klara nya arbetsuppgifter. De känner sig också oftare utarbetade och blir också oftare utbrända.
Men den stora faran för de nya tider som väntar kvinnor är inte i arbetslivet utan den backlash i form av patriarkal auktoritärism som sveper igenom världen. Denna trend främjar ökad statlig kontroll över kvinnors kroppar, främst i form av abortbegränsningar, men även, som i Kina, en press på att kvinnor ska föda ett visst antal barn (förut 1, numera 3). Vidare ökar toleransen för sexuella övergrepp och våld mot kvinnor och flickor både i hemmet och ute i samhället, samtidigt som toleransen för HBTQ+-personer minskar. Hypermaskulina ideal hyllas och värdet av den ”traditionella familjen” betonas, där kvinnors roll i första hand är att vara hemmafruar.
Redaktionens kommentar:
En intressant aspekt är vilka faktorer som ligger bakom den här trenden. En forskningsartikel från universitet i Heidelberg har kanske en del av svaret. Man har undersökt vad det kan bero på att två tredjedelar av de som röstar på de högerpopulistiska partierna i Europa är män. En av slutsatserna är att de finns en ökad känsla hos män i tidigare privilegierade grupper att man blivit kränkt och förolämpad av olika delar av samhällsutvecklingen, som ökade utgifter för barnomsorg, föräldraledighet, skattelättnader för dubbelinkomsttagare, könskvotering och ratificering av lagar om lika lön. Dessa förändringar har också skett samtidigt som olika skyddsnät anpassade för män på arbetsmarknaden, som t.ex. långtidsarbetslöshetsersättningen minskat.