Vad händer?
Big Tech handlar inte bara om de stora globala företagen, utan minst lika mycket om teknikentreprenörerna med sina stora egon. Störst av alla egon är världens, åtminstone för tillfället rikaste man (åtminstone på Forbes lista) Elon Musk. Strängt taget är det bara X/Twitter av hans bolag som kvalificerar sig som en ordinär plattform, men även Tesla kan sägas ha plattformskaraktär, inte minst när bilar blir alltmer uppkopplade och självkörande.
Länge ansågs Musk främst vara en skicklig, om än något excentrisk entreprenör och miljardär, men den bilden har förmörkats i takt med att hans inlägg på X/Twitter blivit alltmer bisarra och konspiratoriska. Det råder delade meningar om dessa inlägg, där rätt många har blivit upprörda, medan andra applåderat. Det återstår att se om ägarens aktiviteter kan påverka de olika bolagens varumärken. Ett litet, begränsat, men dock tecken i tiden är att Tesla rasat från plats 3 till plats 50 på Academic Works lista över Sveriges populäraste arbetsgivare bland unga. Toppar den listan gör för övrigt Spotify, följt av Google och med Apple på femte plats.
Redaktionens kommentar:
Det finns även konspirationsteorier kring Musk och hans inlägg på X. Nu när Trump inte är på plattformen (trots att nye ägaren välkomnat honom tillbaka) så behövs det annat, polariserande material med hög igenkänningsfaktor, vilket Musk uppenbarligen gärna står till tjänst med. Med tanke på att det inte bara är Musks inlägg som numera är kontroversiella och problematiska på X/Twitter kan man möjligen fundera över varför mer sansade aktörer inom media, politik och underhållning väljer att vara kvar. Även deras varumärken riskerar därmed att få sig en törn.