Vad händer?
Sanning och lögn har historiskt varit varandras motpoler. Är det sant så är det inte en lögn och tvärtom. I dag är det en sanning med modifikation, i relativiseringens tidevarv. Lögnen har dessutom gått och blivit rumsren och kallar sig numera allt från alternativa fakta till desinformation. Den sysselsätter också en hel industri av troll, botar och inläggsskribenter, företrädesvis i länder som Ryssland, Iran och Kina, men även på ett antal högerextrema sajter här i landet..
Vill man leta orsaker så står t.ex. Rand Corporation gärna till tjänst med följande lista:
- Kognitiva fördomar. Vi vill helst bara ha bekräftande information
- Förändringar i informationens ekosystem, eller enklare uttryckt framväxten av sociala medier
- Ett utbildningssystem som inte klarar att hålla jämna steg med teknik- och informationsutvecklingen
- Politisk och social polarisering
Hoten mot sanningen har funnits länge, men tog riktig fart när Donald Trump blev president 2016. Det är en herre som använde och fortsätter att använda lögnen som ett effektivt redskap för att nå sina mål, inklusive det famösa påståendet att valet 2020 var riggat, något som närmare 70% av de republikanska väljarna tror på, åtminstone delvis. Under sina fyra presidentår lyckades han med bravaden att leverera över 30 000 lögner, enligt Washington post.
Om sanningen hade problem 2016 och 2020 är det ett intet mot vad som väntar i år, 2024, när uppemot fyra miljarder människor går till val i runt 50 länder. Påverkanskampanjer kommer att förekomma i de allra flesta länderna och nu med helt nya verktyg, när AI gör sitt intåg. Nu handlar det om deepfakes på olika sätt – videos, bilder och tal, som det blir allt svårare att skilja från äkta vara.
Redaktionens kommentar:
Desinformation och falska nyheter är inte som ett VVS-problem du fixar. Det är ett socialt tillstånd, liksom brott, som man hela tiden måste övervaka och anpassa sig till. De verktyg som behövs i det här fallet är snarare informationskompetens, särskilt källkritik, användbar lagstiftning kring sociala medier och AI, nya tekniska övervakningslösningar samt internationellt samarbete. Återstår att se om skadan går att reparera.