Vad händer?
Om år 2024 ser ut att kunna bli rätt skakigt, så kan det vara skönt att lyfta blicken en bit in i framtiden, förslagsvis till år 2040. 16 år är lagom långt bort för att tillåta diverse spekulationer, men tillräckligt nära för att det mesta av teknik, politik, idéer och innovationer redan har börjat ta form. Dessutom är man i gott sällskap. Nätet och YouTube kryllar av visualiserade 2040-visioner, från trygga, men något amatörmässiga kommunala, som Ulricehamn och Mölndal, över internationella och professionella från företag som H & M och inte minst Microsoft, till globala aktörer som World Economic Forum och amerikanska National Intelligence Counsil, för att bara nämna några.
De visioner som målas upp är naturligtvis sinsemellan mycket olika, eftersom de har olika syften, men de har några aspekter gemensamt Alla spekulerar mer eller mindre ingående dels i hur ny, digital och mobil teknik, inklusive AI, kommer att ändra samhällsliv, arbetsliv och privatliv i grunden, dels kring den nödvändiga omställningen till ett fossilfritt samhälle.
Intressantast, men också mest utmanande är World Economic Forums (WEF) 2040-vision. Organisationen pläderar för någon form av global överstatlighet, som inkluderar bindande avtal om klimatförändringar, gränsöverskridande regleringar för framväxande teknologier som AI och bioteknik, samt en enhetlig ekonomisk politik som bland annat innehåller en allmän global basinkomst för att ge ekonomisk trygghet för dem som står utan försörjning på grund av teknisk arbetslöshet. Visionen kräver också ökad beskattning av rika och företag för att minska ojämlikheten både inom och mellan länder. Den förespråkar vidare att helt fasa ut fossilbränslefordon och implementera hållbar transportinfrastruktur som höghastighetståg, liksom en dramatisk minskning av plastanvändning och materialavfall, tillsammans med ökad återvinning och övergång till cirkulär ekonomi. På detaljnivå finns det t.ex. förslag på ett reformerat utbildningssystem för att hantera effekterna av automatisering av arbetskraften, med en läroplan fokuserad på kreativitet, samarbete och livslångt lärande.
Redaktionens kommentar:
World Economic Forums vision för 2040 är fascinerande läsning, där det är lätt att nicka instämmande till många av de ingående delarna, när det presenteras var och en för sig. Sammantaget däremot växer en betydligt mer problematisk bild fram med en uppenbar risk för ett elitstyrt övervakningssamhälle. Ur ett svenskt perspektiv kan dessutom tilläggas att vårt lands nuvarande inriktning verkar gå på tvärs med de flesta framtidstrenderna, från energi och klimat till arbetsliv och utbildning.