Vad händer?
Allt är inte jämmer och elände när det gäller politiken. Här och var glimtar det till av framtidshopp. Så till exempel bad World Economic Forum ett trettiotal global experter inom olika områden att föreställa sig en bättre värld till 2030. Svaren blev en bred palett av möjligheter, där några områden stack ut. Klimatförändringen kommer att kunna hanteras med ny teknik, cirkulär ekonomi och ändrade vanor som folk accepterar. Städerna intar en central roll och utvecklas till kreativa, effektiva, miljövänliga nav där det är roligt att bo och leva. Ny teknik tar också hand om de utmaningar en åldrande befolkning innebär, medan virtuell verklighet, VR blir ett effektiv verktyg för att förbättra den mentala hälsan. Storföretagen blir alltmer medkännande och transparenta, för att medborgarna kräver det och denna hypertransparens utrotar korruptionen i såväl näringslivet som den offentliga sektorn av bara farten.
IT-giganten IBM ägnar sig också åt framtidsspekulationer och kommer med ett antal förutsägelser: Regeringar blir mer flexibla och fattar (förhoppningsvis) mer välgrundade beslut i takt med att deras beslutsunderlag förbättras med AI. Vidare ökar behovet av och efterfrågan på samarbetsförmåga. Det kräver att man behärskar många olika färdigheter som kommunikation, förhandling, storytelling och projektledningsförmåga. År 2040 blir frivilligarbete ett vanligt inslag i arbetslivet och statligt anställda kommer ofta arbeta sida vid sida med volontärer, som inte bara bidrar med arbetstid, utan även med idéer, feedback och åsikter. Det leder också till att medborgarnas förtroende för staten och samhället ökar.
Redaktionens kommentar:
Det är alltid lika trösterikt att ta del av olika optimistiska framtidsvisioner, även om de ibland kan ha lite väl stora inslag av naivitet. Samtidigt är det nyttigt att bli påmind om att framtiden inte består av extrapolerad nutid, utan den dystra utveckling som pågår för tillfället mycket väl kan brytas av någon eller några oväntade omvärldshändelser.
En sådan kan till exempel vara ”The 85 World” det vill säga det faktum att 85 procent av världens befolkning inte lever i väst (som Europa och USA). De är unga (medianåldern i södra Afrika t.ex. är 19 år, mot 42 år här i Europa) och de har till stor del andra förväntningar, planer och drömmar än vi. Och det är deras förväntningar, planer och drömmar som kommer att påverka framtiden betydligt mer än våra.