Vad händer?
Det kan tyckas våghalsigt att utnämna utvecklingen i Indien till en hoppingivande trend, med tanke på landets utmaningar med allt från autokratiska tendenser och kopplingar till Ryssland till inte minst den bristande respekten för kvinnans rätt till sin kropp och sitt liv.
Men parallellt händer det mycket annat och mer positiva saker i världens största land och det talas numera om 2000-talet som Indiens århundrade. Vårens parlamentsval, där premiärminister Modi inte fick majoritet utan behövde koalitionspartners för att bilda regering, beskrivs som en triumf för den indiska demokratin. Indien är (numera) inte bara ett fattigt jordbruksland, utan snarare en ung och dynamisk nation där genomsnittsåldern är 28 år. Inte alla, men tillräckligt många, av dessa Generation Z är inriktade på att bli IT-entreprenörer, vilket skapat en boom för AgTech, FinTech, MedTech, EdTech och YounameitTech. Och det finns kunnigt folk att tillgå. 2021 hade Indien över 3 miljoner IT-utvecklare. Det innebär också att landet, som många andra i ”The Global South”, hoppar över alla traditionella västerländska lösningar på olika samhällsfunktioner och går direkt på de digitala, mobila och icke-fossila alternativen, vilket bara det är hoppingivande.
Redaktionens kommentar:
Om man skulle bli sugen på att skapa kontakter eller göra affärer med Indien så är det den södra delen som gäller. De södra fem delstaterna (av 28) är rikare och urbanare. Här bor bara 20% av befolkningen, men de levererar 31% av BNP och står för 46% av de framgångsrika startupföretagen (Unicorns). Här är man inte heller lika road av premiärminister Modis hindunationalism och talar gärna engelska.