Vad händer?
För 12 år sedan ställde dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt till med stort rabalder när han i en intervju i DN menade att arbetslivet kommer att sträcka sig fram till minst 75 års ålder, åtminstone om man vill få den ekonomiska standard man förväntar sig. Kritiken var inte nådig. ”Upprörande” menade till exempel IF Metalls dåvarande ordförande. I dag låter det annorlunda. Veteranpoolen, Veterankraft och andra bemanningsföretag lockar med allehanda förmåner, samtidigt som statliga Pensionsmyndigheten gör oblyg reklam för att bli jobbonär, dvs. att jobba som pensionär och visar med tabeller och statistik hur många tusenlappar högre pensionen kan bli varje månad. Så många som varannan svensk kan tänka sig att fortsätta att arbeta efter pensionen, men ett problem för många är stelbenta regler för tjänstepensionen. Regeringen har aviserat att nya regler ska träda i kraft under 2025 som gör det möjligt att under de första fem utbetalningsåren av tjänstepensionen pausa utbetalningar och att förlänga utbetalningstiden.
Ekonomin är naturligtvis en viktig fråga, men definitivt inte den enda som gör att man vill jobba efter pensionen. Att fortsätta att ha kollegor och ett meningsfullt arbete som man regelbundet kan gå till, samt inte minst att vara behövd, väger också tungt när man blir jobbonär. Dessutom är det hälsosamt att jobba länge, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket, under förutsättning att du har ett jobb utan krav på fysisk styrka. Lättare sagt än gjort dock, för när man ser vad de seniora bemanningsföretagen efterfrågar så är det mest folk som kan jobba med kroppen som snickare, målare, trädgårdsmästare eller städare.
Redaktionens kommentar:
En fascinerande effekt av alla dessa jobbonärer är att det numera kan finnas upp till fyra olika generationer på en arbetsplats, från Baby boomers (födda 1946–1964) till Generation Z (födda 1997 och senare). Att få dessa att samsas och samarbeta är onekligen en spännande ledarskapsutmaning. Försök att bortse från ålder, använd flera olika kommunikationsplattformar och skapa ett starkt introduktionsprogram, med möjlighet till kompetensöverföring mellan generationerna, är några tips från ledarskapsproffsen.