Vad händer?
I takt med att svenskarna lever längre och det blir allt fler åttiofyraåringar så ökar behovet av vård, och inte bara på grund av åldersrelaterade sjukdomar. För Baby boomers (födda 1946 – 1964) lever mycket riktigt längre än tidigare generationer, men med sämre hälsa, främst beroende på livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes.
Men det är inte bara vårdbehoven som ökar utan även, för att citera Tage Erlander, ”de stigande förväntningarnas missnöje”. En stor del av befolkningen förväntar sig nämligen att hälso- och sjukvården ska bli bättre t.ex. genom att introducera nya behandlingar eller ny medicinsk teknik. Och missnöjd lär man bli, när varken pengarna eller personalen kommer att räcka till, åtminstone om vården ska organiseras på samma sätt som i dag. Återstår att tänka om och se till att morgondagens seniorvård tar vara på alla de möjligheter som skapas. En bra början är att bejaka den AI-drivna vårdframtiden med t.ex. blixtsnabba kliniska insikter åt personalen och personliga råd till patienterna, så att de kan hantera sig egen vård (men håll ett öga på integriteten). Vi lär också behöva vänja oss vid mycket flera virtuella vårdkontakter och avancerad hemsjukvård (som redan finns, men som blir alltmer avancerad). Ett annat vårdrelaterat område som utvecklas är läkemedel, med skräddarsydd medicin anpassad till just dina behov
Ett tredje, hälsorelaterat område som vår åttiofyraåring behöver fundera på är att se över sina levnadsvanor, för att på så sätt behöva vård först lite senare i livet. Här har Sverige en viss uppförsbacke. Av landets totala offentliga hälsobudget går 27% till klinisk vård och hälsa och bara 1% till levnadsvanor.
Redaktionens kommentar:
Även förväntningarna på morgondagens omsorg är höga. Fyra av fem tillfrågade i en undersökning av Vårdanalys förväntar sig att äldreomsorgen år 2040 tillgodoser den äldre befolkningens behov i större eller åtminstone lika stor utsträckning som i dag. Det i sin tur kommer att kräva effektiviseringar och nya, mindre personalintensiva arbetssätt. Så vår åttiofyraåring kommer att få vänja sig färre händer och fler robotar i omsorgen, samt mer av digitala trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för olika typer av påminnelser. Om det var vad han eller hon tänkt sig på ålderns höst är en annan femma.