Vad händer?
Förr om åren gjorde man bort sig om man inte kunde behärska sig. Det var viktigt att lära sig att kontrollera sin ilska, något som kallades ”anger management” och lärdes ut på dyra kurser. Dessa finns visserligen kvar, men narrativet har ändrats, Nu är den enskildes ilska inte längre ett personligt problem utan snarare en rättighet. Att vara rasande i dag är att vara mainstream och det som hände var att vi började att använda videokonferenser och sociala medier. Forskning visar att vid en virtuell konversation, som ett Zoom-möte, så reagerar våra hjärnor som om vi är ensamma och inte med andra människor, vilket gör oss mindre känsliga för nyanser i kommunikationen. På Facebook, X och andra sociala media plattformar belönar, som bekant, algoritmerna den som är argast, eftersom det skapar mer trafik.
En angelägnare fråga att diskutera är varför folk är så arga så att de vill skrika och gorma på nätet (och ibland även i verkliga livet). Oxfordprofessorn Katrik Ramanna menar att det beror på tre faktorer. För det första känner många människor hopplöshet inför framtiden av skäl som sträcker sig från klimatförändringar till en rädsla att bli av med jobbet tack vare AI. För det andra känner de ofta – rätt eller fel – att det som händer i världen är riggat och att de har blivit orättvist behandlade. För det tredje dras många människor, kanske som ett resultat av de två första krafterna, till polariserande ideologier om ”de andra” – det vill säga bort från liberalismen och tolerans och mot ett vi-mot-dem-synsätt.
Redaktionens kommentar:
Man kan naturligtvis skylla den ökande ilskan på Trump och andra populister, men det bekymmersamma är att deras budskap får ett sådant stort genomslag. För den som är lösningsorienterad och undrar vad som kan göras (för det finns saker att göra) för att dämpa raseriet, rekommenderas Ramannas bok ”The Age of Outrage: How to Lead in a Polarized World”, liksom även Josh Cohens ”All the Rage. Why Anger Drives the World”. I Sverige är det Emma Stenström, forskare vid HHS, som börjat fundera på detta.