Vad händer?
Kaja Kallas har gått från att vara regeringschef i ett land med 1,3 miljoner invånare till att bli utrikespolitisk talesperson för en union med 450 miljoner invånare och hon gör det med beundransvärd bravur. Ibland kallas hon för ”Europas nya järnlady”, med hänvisning till Margaret Thatcher. Kallas anses principfast och resultatorienterad, men även pragmatisk. Dessutom är hon efterlyst i Ryssland, vilket närmast får ses som en komplimang.
Kallas har aldrig, liksom övriga ester, haft några illusioner om Putin eller, till skillnad från t.ex. Tyskland under Merkel, trott på att bara vi integrerar Ryssland ekonomiskt, köper rysk gas och olja så kommer det stora landet bli normalt och demokratiskt.
Nu är det hennes uppgift att få alla 27 EU-länder att dela den verklighetsbeskrivningen och fortsätta att på alla sätt stödja Ukraina, inte minst när USA verkar beredda att slänga landet under bussen. Det är också hon som är svaret på frågan ”Vem ringer jag när jag vill tala med Europa?”, som USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger lär ha frågat. Det är ett arbete där förutsättningarna förändras i realtid, men Kallas står där tålmodigt framför kamerorna vid toppmöte efter toppmöte och förklarar vad krävs.
Redaktionens kommentar:
En förklaring till Kallas styrka finns i hennes bakgrund, som är dubbelbottnad. Hon kommer från en politisk familj, där farfarsfar var med och grundade staten Estland och pappan har varit såväl centralbankschef och EU-kommisionär som premiärminister, medan hennes mamma deporterades som baby till Sibirien tillsammans med mor och mormor och kunde återvända först efter tio år.
Kallas har även klarat av en politisk skandal när det uppdagades att hennes man fortsatte att göra (visserligen lagliga) affärer med Ryssland även efter att landet invaderat Ukraina i februari 2022.