Vad händer?
Den digitala transformationen handlar om den sammanlagda förändringskraften när olika tekniker, med AI i spetsen, både utvecklas separat och i samverkan. Under 2020-talet kommer denna teknikutveckling att fullkomligt explodera. Antalet möjliga kombinationer mellan AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) IoT (Internet of Things), 3D, drönare, robotar, gaming, e-handel, digital biologi, blockkedjor, osv är näst intill obegränsade.
Exemplen är redan otaliga och fler lär det bli, från uppkopplade hem och självkörande billar till bättre cancerdiagnoser och smartare fabriker. Utmaningen är att tekniken är neutral, men inte användningssätten. Paradexemplet är ansiktsigenkänningen – hemskt i det kinesiska övervakningssamhället, harmlöst och kanske rentav praktisk i de nya porttelefonerna.
Hittills har den digitala transformationen mest mottagits med entusiasm och fokus på alla möjligheter. Under 2020-talet lär utmaningarna rätt snart komma ikapp. Det handlar om vem som ska äga data, om säkerhetsaspekten, övervakningsmöjligheterna (surveillance capitalism) och inte minst olika former av falsifikat och då särskilt Deep fake, då man manipulerar bild och ljud och får folk att säga vad som helst.
Bortsett från dessa utmaningar ser framtiden ljus ut för digital transformation, inte minst som ett sätt att snabba på den hållbara omställningen. Samtidigt måste man vara medveten om att AI-utvecklingen givit upphov till rätt många dystopier med titlar som ”Our Final Invention – Artificial Intelligence and the end of the Human Era”.
Redaktionens kommentar
På ett område är osäkerheten total: Vad innebär den digitala transformationen och då särskilt robotiseringen, för jobben? I tidigare nyhetsbrev konstaterades att framtidsbilderna här var minst sagt motsägelsefulla. Somliga förutspår skyhög arbetslöshet, andra hävdar tvärtom att det kommer att skapas en oändlig mängd nya arbetstillfällen. Vad de flesta tycks vara överens om är att arbetslivet står inför dramatiska förändringar. Enklare industriarbeten har redan till stor del försvunnit och snart är det dags för många tjänstejobb att gå samma väg och åtminstone delvis robotiseras. Läkare, skådespelare, nyhetsuppläsare, receptionist, advokat och journalist, tycks stå först i kön
Frågan är hur samhället kommer att klara av de påfrestningar som en sådan utveckling innebär, när dagens arbetsmarknad så uppenbart är organiserad efter ett industrisamhälles behov och förutsättningar? Att parternas LAS-förhandlingar har strandat är ett bra exempel på de utmaningar som väntar.