Från en fartrusig till en lågmobil vardag
Vad händer?
Världen tvärbromsar i Coronakrisens spår. Över hela jordklotet sitter miljarder människor i karantän, medan tiden släpar sig fram. Frågan är vad som händer när trycket lättar och människorna vågar sig ut igen. Fartfesten kan mycket väl vara över, menar Miljöforskaren Björn Forsberg i boken ”Fartrusiga”. Om Sverige ska vara fossilfritt 2045 duger det inte med ”business as usual”, utan fram växer det lågmobila samhället utan nöjesflyg och långväga arbetspendling. Nobelpristagaren Olga Tokarczuk är inte på samma linje och konstaterar att ”för mig har världen redan varit för mycket, för snabb och för högljudd under lång tid”.
Men naturligtvis finns det andra uppfattningar. Den ständige globaliseringsoptimisten Johan Norberg menar att visserligen ökar kontakterna över kontinenterna risken för smitta, men dämpar samtidigt risken för katastrofala utbrott som spanska sjukan. Dessutom är det gränslöst forskarsamarbete som skapar vaccin, tester och andra innovationer.
Risken för en globaliseringsbacklash är ändå uppenbar, när gränser stänger och nationalstaterna får en renässans, åtminstone på ytan. För gränsöverskridande samarbete både behövs och pågår, liksom migration. Eller som Norberg påpekar: ”Nästan 80 procent av de amerikanska läkemedelspatenten har en uppfinnare som är född i ett annat land”.
Redaktionens kommentar:
Att leda och arbeta i en tvärbromsad och instängd omvärld innebär nya spelregler och strategier. Tydligast märks det i logistik och leverantörskedjor. Just-in-time är från och med nu inget att skryta med, men frågan är hur alternativen ser ut. Dessutom blir Sveriges bristande närhet till stora exportmarknader en utmaning som knappast kompenseras av den större inhemska efterfrågan i det nyvaknade intresset för självförsörjning.
För tjänsteföretagen lär en omformulerad rese- och mötespolicy kännas lite ovan i början, men karantänens Zoom-möten har visat vägen. Synen på arbetstempo och behovet av att förverkliga sig själv på jobbet kan också ändras. Vidare kan det bli knepigt för många företag att hitta rätta medarbetare då urvalet minskar, och det gäller inte bara de så uppmärksammade bärplockarna.