Vad händer?
Siffrorna hur pandemin minskat den globala miljöbelastningen är nästan osannolika. 2,6 miljarder ton koldioxid har aldrig kommit ut i atmosfären, motsvarande 8 procent av årsutsläppen. I ett antal städer i norra Indien går det för första gången på åratal att se Himalaya i horisonten. Olika mätningar visar också att jorden skakar och bullrar mindre i takt med lock down. För att inte nämna den över 90-procentiga minskningen av flygtrafiken.
Forskare, politiker och allmänhet häpnar över att så dramatiska förändringar är möjliga på så kort tid och ställer sig frågan hur detta skulle kunna bli bestående, när alla önskar att orsaken, dvs. pandemin ska försvinna så fort som möjligt?
Det korta svaret är nej, det går inte och är inte ens önskvärt, eftersom det bygger på en global kraschad ekonomi. Däremot finns det längre och mer komplicerade delsvar som går ut på att det gäller att klara av två katastrofer – Covid 19 och klimatförändringen – samtidigt och det på tre olika nivåer – individ, näringsliv och samhälle. Oddsen är sisådär, men vi har tyvärr inte råd att misslyckas.
Redaktionens kommentar
Det finns hopp. Som individer har vi redan lärt oss under coronakrisen hur snabbt det går att ställa om och den erfarenheten bär vi med oss. I en brittisk undersökning var det bara 9 procent av de tillfrågade som ville gå tillbaka till hur det var förut. Många företag ser klimatomställningen som en affärsmöjlighet och föredrar att återhämtningspaketen får klimatprofil. Återstår samhället, där det som bekant finns olika förhållningssätt. I Sverige är viljan god, frågan är hur långt det räcker. EU:s Green Deal är fortfarande i högsta grad aktuell och unionens penningstöd kommer förhoppningsvis få grön profil. USA är även på det här området polariserat. President Trump lyssnar till fossillobbyn och twittrar om ”This is not about the ridiculous New Green Deal”, medan ett antal delstater och rätt många stora företag fortfarande hedrar Parisavtalet.
Det behövs. Årets utsläppsminskning kommer att stanna på 6–8 procent, enligt en rapport från IRENA. Det är precis den nivå som behövs varje år de närmaste 30 åren, för att temperaturhöjningen ska begränsas till 1,5 grader. Och då helst utan pandemier.