Vad händer?
Det är inte alla som är beredda att acceptera att livet är ovisst, världen oförutsägbar och full av svarta svanar dvs. osannolika händelser som ändå händer och som kan framstå som självklara i efterhand. Man kräver en enkel och tydlig förklaring (en ”komplexitetsreduktion”) och då kan man antingen söka svar hos något populistiskt parti, eller kanske ännu hellre i någon konspirationsteori.
Den hetaste konspirationsteorin för tillfället är utan tvekan QAnon. Enligt denna teori leder Trump en hemlig kamp mot ”Den djupa staten”, ett internationellt nätverk av sataniska pedofiler. Till dessa hör (naturligtvis) Bill Gates, Hillary Clinton, George Soros med flera av dem som anses utgöra den globala eliten. Till rörelsens hjältar hör, förutom Trump även andra autokrater som Putin och Erdogan. Förvånad, någon? Anhängarna består av en salig röra av allt från vaccinationsmotståndare och pandemiförnekare till högerradikala aktivister, antisemiter och övervintrade hippies. Det som förenar är en misstänksamhet (eller möjligen hat) mot allt vad staten och byråkrater heter.
Qanon har nu, föga oväntat, fått fäste även i Europa, inklusive Sverige.
Redaktionens kommentar
Det finns mycket att tänka på kring QAnon, förutom den ständiga efterfrågan på enkla och gärna auktoritära lösningar. En reflektion gäller narrativet. Har vi blivit så avtrubbade av sociala medier att inte ens konspirationsteorier kan göra sig hörda utan fullständigt bisarra och bloddrypande berättelser bortom all vett och sans? En annan är vad som händer nu, när QAnons hjälte blivit besegrad, eller möjligen bestulen på sin valseger? Går luften ur rörelsen och vad kommer i så fall i stället?