Vad händer?
Ett område där de oönskade konsekvenserna av olika, från början angelägna och
välmenande, reformer börjar bli allt tydligare är den offentliga sektorn.
Exemplen är många. Här kommer tre:
- Lagen om stöd och service, LSS, introducerades 1994. Lagen är ett skolexempel på socialliberalism och dess intentioner var och är goda. Men de optimistiska och föga genomtänkta kalkylerna från 1994, som förutsåg en kostnad på 2,4 miljarder kronor har i stället blivit någonstans mellan 27 och 30 miljarder kronor. Ännu mer bekymmersamt är den dramatiska ökningen av assistansfusket. Under 2020 krävde Försäkringskassan tillbaka 460 miljoner kronor, en ökning med 250 procent från året innan.
- Friskolereforme också den från början av 90-talet. Målet var att öka variationen av skolor, skapa konkurrens och incitament för kostnadseffektivitet. I viss mån lyckades man, men till priset av ökad segregation och riskkapitalistisk ägardominans.
- Digitalisering av vården. Covid 19 har inneburit raketbränsle för en utveckling som pågått ett tag med t.ex. e-recept, nätläkare, mobilappar och robotar. Men också ökad risk för oönskade konsekvenser, som galopperande kostnader, integritetsintrång, överkonsumtion av vård i stället för vård efter behov och att t.ex. äldre utesluts från framstegen på grund av en lägre digital mognad, något som redan blivit aktuellt när det gäller vaccinationsbokning som helst bör ske via 1177 och Bank-id.
Redaktionens kommentar:
Oönskade konsekvenser kommer man aldrig ifrån. Frågan är vilket pris samhället och medborgarna/väljarna är beredda att betala. När det gäller LSS är det priset rätt högt, eftersom strängare regler obönhörligen skulle drabba de svagaste i samhället, vilket de som fuskar och fifflar är medvetna om och utnyttjar. Friskolesystemet däremot verkar folk ha tappat tålamodet med, åtminstone i dess nuvarande form, så här lär det bli förändringar för att minska segregationen och inte minst riskkapitalets möjligheter. När det gäller digitaliseringen i vården slutligen står det och väger. Här har KRY:s försök att ta över 1177 Vårdguiden i Region Stockholm blivit en symbolfråga, som politikerna har svårt att hantera.