Vad händer?
Ett område där tvärsäkerheten faktiskt lyser med sin frånvaro är den globala världsordningen. I stort sett alla sansade bedömare inser att vi är inne i någon form av paradigmskifte när USA frivilligt eller motvilligt abdikerar från rollen som världspolis och ensam supermakt. Frågan är vad som kommer i stället? Och när?
Även om Ryssland skramlar mest för tillfället så är det den framtida balansen mellan USA, Kina och EU som tilldrar sig det största intresset, men utan någon tvärsäkerhet. Hur klarar sig t.ex. demokratin i ett alltmer polariserat USA? Kommer Xi Jinping att väljas till president för en ny femårsperiod i höst och därmed bli Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong? Kan EU-länderna hålla tillräckligt sams i allt från utrikespolitik till migration och miljö för att kunna bli en stark tredje aktör på den världspolitiska scenen?
Den globala världsordningen bestäms inte enbart av den geopolitiska maktbalansen. Omvärlden är också full av ”svarta svanar” som kan få stor påverkan, vilket inte minst pandemin visat. Såväl klimatförändringen som den digitala omställningen har potential att ställa den bästa strategin på ända och tippa maktbalansen åt oväntade håll.
Redaktionens kommentar
Det är lätt att gripas av den stora hopplösheten, när det mesta verkar att gå åt fel håll. Då kan det vara på sin plats att påminna om att såväl traditionella som sociala medier ständigt förstärker denna dystra omvärldsbild på jakt efter klick och uppmärksamhet.
Det finns undantag, som har fokus på enbart positiva nyheter. Vad sägs om att någon gång pröva The Happy Newspaper, The Good News Network, eller Positive News?