Vad händer?
Även om allt fokus i dagsläget måste vara på att få stopp på kriget och åstadkomma en realistisk och anständig fred, så måste även planeringen inför återuppbyggandet av Ukraina ske parallellt. Det är i det perspektivet man kan se president Zelensky’s uppmaning till Sverige i talet till riksdagen att hjälpa till med denna återuppbyggnad. Men det behövs så mycket mer. Den ukrainska regeringen uppgav redan i mitten av mars att ryssarna förstört infrastruktur och byggnader för över 1000 miljarder SEK. Planeringen pågår, även om den inte syns speciellt mycket i media. Det handlar också om att se återbyggnaden som en möjligt att låta Ukraina ta en rättmätig plats i det nya hållbara, digitala Europa som håller på att växa fram. Det är naturligtvis en enorm utmaning, inte minst i ett land som före kriget brottades med bl.a. stora korruptionsproblem. Här borde president Zelensky, i kraft av sin enorma popularitet, kunna svepa bort såväl korruption och oligarkberoende, som inkompetent byråkrati.
När det gäller digitaliseringen skulle återuppbyggnaden av Ukraina kunna bli ett skylfönster för ny teknik för att skapa en bättre, säkrare och mer hållbar värld för sina medborgare, och inte minst en som är motståndskraftigare mot utländska attacker. AI kan t.ex. användas för att skapa en mer avancerad kollektivtrafik, och vägar där självkörande elbilar laddades medan de körs. AI kan också tillhandahålla en beslutsstödstruktur som säkerställer att de framtida besluten garanterar optimal användning av resurser och eliminerar slöseri.
Ukraina skulle även kunna bli en testbädd för storskalig 3D-använding vid byggprojekt och t.ex. utnyttja den erfarenhet som NASA har av att bygga en månbas på distans med hjälp av 3D. Och på motsvarande sätt skulle Nvidas utvecklingsarbete i Metaverse med Earth-2 kunna användas för att detaljvisualisera hur återuppbyggnaden av olika städer kan genomföras.
Redaktionens kommentar
Det är inte bara den fysiska återuppbyggnaden på marken som kan få ett kraftfullt digitaliseringsstöd. Redan nu används kryptovalutor och blockkedjor för att samla in resurser till denna återuppbyggnad. Ukrainas ledande kryptoföretag har hittills samlat in motsvarande 500 miljoner SEK och målsättningen är att dubbla den summan så snart som möjligt. President Zelensky har också, för ett par veckor sedan, legaliserat kryptovalutor som betalningsmedel i landet.