Vad händer?
Det offentliga samtalet har det inte lätt i våra dagar. Annat var det förr, när den som var arg över något fick skriva en insändare i lokaltidningen, ställa sig på torget eller gå med i ett politiskt parti för att göra sin röst hörd i offentligheten. Idag kan du sitta hemma på din kammare, öppna ett twitter- eller facebookkonto, skriva ett så osakligt och hatfyllt inlägg som möjligt och sedan luta dig tillbaka, medan likes och kommentarer strömmar in. För det lättaste sättet att bli stor på sociala medier är som bekant genom att väcka ilska och hat. Då har du algoritmerna på din sida och din lycka är gjord, vilket är mer än vad man kan säga om det goda, respektfulla samtalet.
Samhällsdebatten har blivit alltmer bipolär. Nästan oavsett vilken fråga som diskuteras så finns det numera bara två alternativ – för eller emot. Något utrymme för nyanser, självkritik eller omprövning av egna ståndpunkter existerar inte. I stället ökar polariseringen, som i sin tur tenderar till att minska den politiska kreativiteten (även om somliga numera hävdar att lite polarisering bara är nyttigt). Denna polarisering bidrar till ett polemiskt samtalsklimat där man utgår ifrån att det inte finns något att lära från en meningsmotståndare och att det viktigaste är att aldrig avvika från, och därmed förråda, den egna utgångspunkten. Jag har rätt och du har fel. Det är ett förhållningssätt som Hans Rosling kunde unna sig i det legendariska klippet från 2015 där han läxar upp en dansk, relativiserande journalist, men vi andra och framför allt det offentliga samtalet skulle må bra av lite mer ödmjukhet och nyfikenhet i relation till den andre.
Min kommentar
En annan aspekt av det offentliga samtalets polarisering är alla dessa konspirationsteorier som verkar flöda fritt på sociala medier. Med hjälp av faktaresistens, faktaöverbelastning och faktaförfalskning kan man åstadkomma en hel del, vilket inte minst alla rykten kring pandemin visade. Visst var det Bill Gates som låg bakom? Eller 5G? Eller läkemedelsindustrin?
Slutsatsen blir som vanligt att det gäller att ständigt läsa på och bilda sig en egen uppfattning om vad som pågår i omvärlden, för annars är blir det svårare att delta i det offentliga samtalet, där vi alla behövs på ett respektfullt och kreativt sätt.