Vad händer?
Demokratins framtid är en ständigt aktuell fråga, som tål att diskuteras och funderas på inte bara över sommaren, utan snarare ständigt. Senaste gången ämnet var med i det här nyhetsbrevet var i december 2021 (varifrån rubriken är lånad). Då handlade det om att demokratiorganisationen IDEA i sin då aktuella rapport konstaterade att 2020 varit det värsta året för demokratin i modern tid. Sedan dess har situationen inte precis blivit bättre och i den senaste rapporten från hösten 2022 framkommer att hälften av världens demokratier är på tillbakagång, genom bl.a. begränsningar av yttrandefriheten eller misstro mot valens legitimitet. Samtidigt stärker auktoritära regimer sina positioner, med ökad kontroll och förtryck.
I Sverige pågår det som bekant numera också en demokratidiskussion, som fick bränsle av Magdalena Anderssons minst sagt uppmärksammade artikel på DN Debatt under rubriken (som förmodligen sattes av redaktionen) ”SD:s högerregim hotar grunderna i vår demokrati”. Oberoende av vad man tycker om innehållet eller ordvalen i just den artikeln kan man konstatera, som också forskning visat, att den svenska demokratin är skörare än vad många tror. Om man till detta lägger resultatet av en annan forskningsstudie som visar att en majoritet av svenskarna anser att demokratin tillfälligt kan begränsas för att hantera samhällsproblem som klimatkriser eller ökad brottslighet, så finns det nog anledning till viss eftertanke.
En bra start i hängmattan kan då vara att ta med sig någon välskriven bok i ämnet, av t.ex. Ivan Krastev, Masha Gessen eller Timothy Snyder.
Redaktionens kommentar:
Ett tecken i tiden, som binder samman denna och föregående trend är ett nytt initiativ som startats vid Lindholmen Science Park i Göteborg. Namnet är ”Future of Democracy” och man ska verka i gränslandet mellan teknik, inklusive AI och demokrati, med målet att värna och utveckla de demokratiska perspektiven i samhällets digitala och tekniska omvandling. Frontfigurer i programgruppen är Karin Hübinette, med lång bakgrund som journalist och programledare inom SVT, samt Cecilia Malmström, tidigare Europaparlamentariker, EU-minister och EU-kommisionär.