Vad händer?
Spotify är inte bara ett bekvämt sätt att lyssna på favoritmusiken eller podden, utan tydligen även en lika bekvämt sätt för gängkriminella att tvätta svarta drogpengar vita, åtminstone om man ska tro Svenska Dagbladet. Upplägget är rätt avancerat och går ut på att man köper bitcoins kontant av mindre nogräknade handlare och därefter använder dessa bitcoins för att köpa fejkade lyssningar på musik framförd av någon gangsterrappare som tillhör eller har kontakt med det kriminella nätverket. Det finns av allt att döma gott om folk som tillhandahåller sådana (olagliga) tjänster. Spotify själva räknar med att cirka en procent av strömmandet på siten är manipulerade, medan DI menar att siffran kan vara tre gånger högre. Det låter kanske inte så farligt, men med utbetalningar till musikindustrin på 7 miljarder dollar per år (2021), innebär det i själva verket att mellan 700 miljoner och 2,1 miljarder SEK, varav en okänd andel går rätt ned i fel fickor.
Problemet är inte enbart pengarna utan minst lika mycket snedvriden konkurrens och dessutom kan gangsterrapparna få oförtjänt mycket uppmärksamhet, vilket i sin tur kan underlätta nätverkens rekrytering av barn och ungdomar.
Spotify är naturligtvis inte roade och avvisar alla rykten om penningtvätt. Samtidigt intar bolaget en minst sagt defensiv attityd och ställer ogärna upp på intervjuer i ämnet.
Redaktionens kommentar:
En avgörande komponent i penningtvättupplägget är uppenbarligen gangsterappen. Det innebär att om folk slutade strömma den musikgenren skulle inga pengar hamna i fel fickor, men det tycks vara minst lika svårt som att få folk att sluta att partyknarka. För att inte tala om den upprördhet det kan leda till, vilket Magdalena Andersson fick erfara när han gick ut med en sådan uppmaning på Instagram. Är det månne dags att uppvärdera det personliga ansvaret?